Krönikor

Köp billigt sälj dyrt. Men hur gör man det?

Köp billigt och sälj dyrt. Det låter så enkelt och så lätt men hur tusan vet man när det är billigt eller dyrt? Det kan man naturligtvis aldrig veta men man kan skaffa sig en bra edge genom en god riskhantering samt teknisk analys.
Det största misstaget man gör när man börjar handla på börsen är att man köper dyrt och säljer billigt vilket är raka motsatsen till hur man bör agera för att tjäna pengar. Om vi vänder på det och tänker oss att vi besöker våran favoritaffär och väl där ser att de höjt priset på allt med över 70% så skulle väldigt få av oss handla och komma ut från butiken med känslan av att ha gjort en riktigt bra affär.
Däremot om priset är nedsatt med 70% så skulle samtliga komma ut från butiken med känslan av att ha gjort en riktigt bra affär.
När det gäller börsen så bör man tänka exakt likadant och inte dras med av flocken och köpa dyrt samt sälja billigt.

Hur gör man då det? Först och främst måste man behärska teknisk analys i form av att ta ut stöd / motstånd i grafen. Sen måste man ha en god riskhantering vilket är A & O då rea inte behöver innebära att det är billigt på börsen. Billigt kan bli betydligt billigare och dyrt kan bli betydligt dyrare.
I grafen nedan försöker jag illustrera hur man ska tänka som trader och detta är oavsett timeframe man handlar på.
Hoppas det kan hjälpa lite i tänket att köpa billigt och sälja dyrt.

Varför de flesta tror att det är lätt att tjäna pengar på trading

Hur kommer det sig att de flesta som ger sig in på börsen tror att det räcker med en vass applikation samt en påse med pengar för att sätta igång och bli lönsam på trading? (jag har själv börjat exakt på den vägen så är inte ett dugg bättre än någon annan)
Det är ju extremt få som får för sig att köpa en tomt för att sen på egen hand utan kunskap bygga upp sitt drömboende. Det är också extremt få som tror att de kan bli världens bästa golfspelare genom att köpa rätt klubbor och utrustning. (Självklart är det ju alltid fel på utrustningen när det går dåligt men man förstår ju att man är på amatörnivå 😉).
Den största anledningen till att man har sån tro på sig själv när det gäller trading trots att man saknar i princip all form av kunskap och riskhantering handlar nog om tur. Köper man en aktie vid rätt tillfälle samt att man lyckas pricka början eller mitten på en större bullmarknad så kommer man med stor sannolikhet att tjäna en bra peng på sina aktier. Det är ju det som är det fantastiska med börsen att vem som helst kan tjäna pengar med rätt timing och tur till skillnad från att tjäna pengar på golf eller som snickare där det krävs kunskap och erfarenhet i form av hårt slit och träning.
Har man väl lyckats tima en sådan uppgång så är det väldigt lätt att intala för sig själv att man nog är rätt bra på det här samt att det är väldigt enkelt att tjäna pengar på börsen.

Tyvärr så pågår inte en bullmarknad för evigt utan förr eller senare så går marknaderna in i en bearmarket eller så börjar den enskilda aktien man köpt att få problem i form av sämre intjäning, hårdare konkurrens mm.
Den kreative tittar på grafen och kommer fram till att varför inte köpa mer aktier på rekyler ner? Mönstret är ju hela tiden att det dippar en bit och sen stiger det för att sen göra en ny dipp och nya uppgångar. Det måste ju i princip vara omöjligt att inte tjäna pengar på att göra så. I och med att man saknar i princip all form av riskhantering så fortsätter man givetvis att köpa aktien på rekyler men skillnaden är att det inte längre går upp utan det går ner mer och mer. Till slut så ligger man så mycket back att man bestämmer sig för att det inte finns en chans att man säljer här nere utan den får ligga tills det vänder och blir således ett sorgebarn i byrålådan.

Tyvärr är det då väldigt lätt att skylla på blankare, företagsledning, diverse investerare eller Twitterprofiler istället för att lära sig av sina egna misstag.

En annan vanlig åsikt är att CFD mäklarna är rent kriminella och därför anledningen till att ca 79% av alla icke-professionella förlorar pengar på handel där. Givetvis så beror det på att just 79% av de som handlar där saknar all form av kunskap samt riskhantering. Varför skulle annars de övriga 21% tjäna pengar på CFD handel? Det kan ju faktiskt vara så att de 21% som tjänar pengar har lagt ner flera år av utbildning och träning samt hårt slit innan de tillslut satt ihop en strategi som är lönsam?

Vart vill jag då komma med detta?
Jo var rädd om dina pengar och ge dig inte in på kortsiktig handel om du inte är beredd att lägga ner massor av tid på att först och främst lära dig riskhantering för att därefter lära dig hur börsen och dess rörelsemönster fungerar. Att trada handlar om att identifiera mönster som har en tendens att upprepas gång på gång och som har en sannolikhet på runt 50% eller lite mer att slå in. Men hjälp av rätt riskhantering så kan man få dessa att bli väldigt lönsamma.
Lyssna aldrig på någon som påstår sig ha 100% rätt på börsen. De som tjänar pengar långsiktigt gör det genom att ha en bra riskhantering.

Viktigast av allt! Våga prova annars kommer du aldrig att få veta om du kan bli bra på det du drömmer om. Låt aldrig någon annan tala om för dig vad du kan eller inte kan och ge aldrig upp dina drömmar. Men gör det med sunt förnuft. Riskera inte ditt liv eller din framtid utan ta det steg för steg tills du står på toppen av berget.

 

Intervju med Fill or Kill gänget.


Ett stort tack till gänget bakom FILL OR KILL för en trevlig pratstund. För den som är intresserad av att lyssna på hur jag började trada och vilken väg jag tagit så finns länk till intervjun här nedan.

Intervju med FILL OR KILL gänget

by FILL OR KILL | Intervju med mikrit

Vikten av att bygga en stabil grund

Jag vågar påstå att det är extremt få som får för sig att de ska delta i ett Triathlon utan att varken ha simmat, cyklat eller sprungit flera gånger innan de ställer upp. Det går liksom inte att låta bli att fundera på hur jobbigt det kommer bli att springa ett marathon direkt efter att ha cyklat i 18 mil och dessförinnan ha simmat 3,8 kilometer. På något sätt så förstår man att det är helt orimligt att klara av det utan hård och disciplinerad träning.

Däremot så tvekar man inte en sekund när det gäller att öppna ett konto hos en mäklare för att börja trada eller investera i aktier trots att man utsätts för konkurrens av världens bästa traders samt stora institutioner och banker som sitter på oändligt mycket mer kapital än vad du gör. De kan dessutom flytta en aktie eller råvaras pris långt mer än vad du själv klarar av att förlora.

Hur kommer det sig att man inte tänker som i första exemplet med Triathlon innan man ger sig in och börjar handla? Det beror nog till största del på att det enda man ser är möjligheten att tjäna pengar och det är inte speciellt jobbigt att trycka på en köp eller säljknapp jämfört med ett Triathlon. Man kan dessutom sitta ner medan man handlar. Det finns helt enkelt inga nackdelar utan bara fördelar.  Det är först när man hållit på ett tag som de flesta börjar inse att jag skulle nog ha förberett mig lite mer och kanske lärt mig att hantera risk och kanske övat lite innan jag började handla.

Vad krävs då för åtgärder när man startar att trada?
Först och främst så ska man ställa in sig på att överleva och hålla sig flytande med sitt kapital genom att förlora så lite som möjligt, det enda du ska tänka på är just att förlora så lite som möjligt. De flesta som börjar trada tänker bara på att de ska gå direkt upp till toppen men det går helt enkelt inte att bygga ett tjugofem-våningshus genom och starta från toppen. Du måste börja med att bygga en grund och den grunden gräver man ut nere i marken så det ska bli stabilt. Att förlora så lite som möjligt är din grund, du kommer ner på minus men du bygger en stabil botten. En bebis måste först lära sig krypa innan den kan gå, det går helt enkelt inte att börja i andra ändan. Du måste först lära dig att överleva och det kan du endast göra genom att förlora så lite pengar som möjligt.

Mitt viktigaste mål med tradingen är att överleva, jag vill kunna hålla på med detta varje dag tills jag antingen tröttnar eller blir för gammal för att trycka på tangentbordet och det enda jag kan göra för att uppnå det är att se till att inte bli utslagen av marknaden. De flesta som börjar trada utsätter sig för risker där de enkelt kan bli utslagna av marknaden nästan varje dag.

Så först handlar det om att överleva. Sen handlar det om att få ner sina förluster så att de blir så små som möjligt. Jag kan lova dig att om du håller dina förluster så små som möjligt (inom rimliga gränser då alldeles för små stoppar kommer stoppa ut dig hela tiden) och är disciplinerad med dem så kommer du efter ett tag att märka att du succesivt börjar att bli lönsam, du förlorar helt enkelt mindre än vad du tjänar. De flesta vill gå direkt till lönsam trader men det fungerar inte för att du inte gör något åt dina förluster. Du måste helt enkelt få ner förlusterna så vinsterna blir större. Tyvärr börjar de flesta från helt fel håll, de bygger inte sin grund utan de vill bygga tjugofemte våningen direkt utan grund och utan att först bygga upp våning ett och våning två osv…

En bra metod är att sätta sig ner och bestämma sig för vad man max får förlora per trade. Ett smart sätt är att hela tiden tänka % av ditt kapital. (Se min video Riskhantering för att lära dig en bra och enkel strategi som garanterat får dig att överleva länge länge som trader.)
Vet du inte exakt vad du kommer att förlora per trade så är du på väg upp mot tjugofemte våningen utan att ha byggt en enda våning under dig och inte heller någon grund.

 

Vill du lära dig mer om olika tradingstrategier så finns över 14 videos samt dagliga analyser och reflektioner på Medlemssidan. Jag lägger löpande upp nya utbildningsvideor som tar upp allt från olika strategier till hur marknaden fungerar. Nästa video som kommer inom kort heter The Trap och är en tradingstrategi som du kan använda dig av på alla timeframes och har uppåt 80% sannolikhet om man spelar den rätt.

Mikael

 

Din värsta fiende i marknaden

Med ett enda litet knapptryck på musen eller tangentbordet så är du inne och konkurrerar i en marknad där världens största, bästa och smartaste institutioner, algos, traders håller till. Lite scary när man tänker på vad man gett sig in på, lite som att åka till Wimbledon med ett frikort och tro att man ska komma därifrån helskinnad.

Men som tur är så kan vi skapa oss en edge i marknaden och med rätt riskhantering klara oss väldigt bra trots den hårda konkurrensen. Men det vi inte räknat med är att den värsta fienden i marknaden är vi själva.

Så vad händer när vi väl har hittat en edge genom att backtesta som verkligen fungerar och ger oss mer vinster än förluster eller åtminstone 50/50 men större vinster än förluster? Jo vi börjar givetvis oundvikligt att drömma om den där nya favoritbilen och såklart alla nya saker och resor som vi kommer att kunna unna oss. På måndag då jäklar ska det tradas och tjänas pengar.

Måndag kommer och vi kör igång och när dagen är slut så inser vi att vi ligger minus på kontot. Men vad fan är det som händer? Vi måste ändra lite i strategin så inte den och den förlusten uppstår imorgon. Nästa dag sätter vi oss igen och när signalen kommer så känns det inte lika bra längre, det rörde sig väldigt snabbt upp hit och det var ju en nyhet som kom lite tidigare, nä fan jag hoppar denna trade, det känns inte rätt. Givetvis funkar traden alldeles utmärkt och du blir såklart besviken på dig själv att du inte tog den. Nästa trade då jäklar… Nästa signal kommer och du hoppar in i traden som redan efter några minuter börjar gå helt åt fel håll, men vad fan nu då, nä nu är vi så nära stoppen så kommer det ner det minsta så stänger jag och sparar lite pengar. Sagt och gjort priset ramlar ner x antal punkter och du stänger traden. Skönt nu kostade det bara 10 punkter istället för 30. Men priset fortsätter givetvis att droppa och gör det hela vägen ner till ditt target. Fan jag visste det, aldrig mer att jag stänger min trade på detta sätt igen. Nästa signal kommer och du tänker att nu ska jag banne mig hålla mig benhårt till reglerna då de visat sig fungera alldeles utmärkt tidigare idag. Faktum är att det även hade fungerat alldeles utmärkt även igår om inte… Traden tas och du sitter där med ett järnpsyke och vägrar röra den innan vinst tagits eller stoppen har gått. 15 min senare är du endast 10 punkter från ditt target och äntligen så ska det bli en vinstaffär. Då kommer en nyhet ut där PBC sänker styrräntan helt oväntat och rejält. Fem sekunder senare ryker din stopp all världens väg. Helvete detta system fungerar fan inte.

Så vad beror detta på? Låt oss ta detta från början så häng med.
Först och främst handlar det om att hjärnan är inställd på att sända ut signaler så att vi känner oss illa till mods och mår dåligt när vi förlora pengar. Ja det gäller även andra saker i livet som att förlora i en tävling som man gärna vill vinna eller inte få jobbet man sökt som man så gärna vill ha.
Så det första man måste göra är att ställa in sig på att det är oundvikligt och dessutom ingår i spelet att ta förluster när man tradar. Det är den absolut svåraste biten och först när man kommit över den tröskeln så är man redo att använda sin edge.
Det största problemet med backtesting är att du inte har några känslor då det inte är riktiga pengar du riskerar att förlora. Du tar varje trade oavsett tidigare resultat och gör så tills backtestet är klart. Det är väldigt enkelt att följa dina regler och det spelar ingen roll om stoppen är nära att gå eller du är nära ditt target, du håller dig till dina regler oavsett.

För att komma dit måste du acceptera att det absolut inte finns någon som helst edge i världen som kan ge 100% vinsttrades på börsen då den är random även om den rör sig i identifierbara mönster. Det räcker med en oväntad nyhet, en olyckligt formulerad tweet från Donald eller ett uttalande från någon centralbank för att din trade ska vända till en förlust. Vi har dessutom ingen som helst aning om vad våra konkurrenter i marknaden tänker eller har för planer i just den aktie du köpt eller gått kort i. Det är med andra ord totalt meningslöst att ens försöka spekulera i vad alla andra i världen tycker här och just nu om den aktie eller det index som du tagit position i. För dem kan det likaväl vara ”The biggest by in the history” som ”The big short”.

Det är just detta som ska vara grunden i ditt tänk och du måste lära dig att utföra exakt samma trades på exakt samma sätt utan att blanda in känslor när du kör igång med riktiga trades. Du är helt enkelt gift med din trade tills antingen stoppen går eller ditt target nås och din enda uppgift är att hantera traden enligt de fördefinierade regler du satt upp.

Tro mig jag fightas med detta varje dag.

Mikael