Krönikor

Vikten av att bygga en stabil grund

Jag vågar påstå att det är extremt få som får för sig att de ska delta i ett Triathlon utan att varken ha simmat, cyklat eller sprungit flera gånger innan de ställer upp. Det går liksom inte att låta bli att fundera på hur jobbigt det kommer bli att springa ett marathon direkt efter att ha cyklat i 18 mil och dessförinnan ha simmat 3,8 kilometer. På något sätt så förstår man att det är helt orimligt att klara av det utan hård och disciplinerad träning.

Däremot så tvekar man inte en sekund när det gäller att öppna ett konto hos en mäklare för att börja trada eller investera i aktier trots att man utsätts för konkurrens av världens bästa traders samt stora institutioner och banker som sitter på oändligt mycket mer kapital än vad du gör. De kan dessutom flytta en aktie eller råvaras pris långt mer än vad du själv klarar av att förlora.

Hur kommer det sig att man inte tänker som i första exemplet med Triathlon innan man ger sig in och börjar handla? Det beror nog till största del på att det enda man ser är möjligheten att tjäna pengar och det är inte speciellt jobbigt att trycka på en köp eller säljknapp jämfört med ett Triathlon. Man kan dessutom sitta ner medan man handlar. Det finns helt enkelt inga nackdelar utan bara fördelar.  Det är först när man hållit på ett tag som de flesta börjar inse att jag skulle nog ha förberett mig lite mer och kanske lärt mig att hantera risk och kanske övat lite innan jag började handla.

Vad krävs då för åtgärder när man startar att trada?
Först och främst så ska man ställa in sig på att överleva och hålla sig flytande med sitt kapital genom att förlora så lite som möjligt, det enda du ska tänka på är just att förlora så lite som möjligt. De flesta som börjar trada tänker bara på att de ska gå direkt upp till toppen men det går helt enkelt inte att bygga ett tjugofem-våningshus genom och starta från toppen. Du måste börja med att bygga en grund och den grunden gräver man ut nere i marken så det ska bli stabilt. Att förlora så lite som möjligt är din grund, du kommer ner på minus men du bygger en stabil botten. En bebis måste först lära sig krypa innan den kan gå, det går helt enkelt inte att börja i andra ändan. Du måste först lära dig att överleva och det kan du endast göra genom att förlora så lite pengar som möjligt.

Mitt viktigaste mål med tradingen är att överleva, jag vill kunna hålla på med detta varje dag tills jag antingen tröttnar eller blir för gammal för att trycka på tangentbordet och det enda jag kan göra för att uppnå det är att se till att inte bli utslagen av marknaden. De flesta som börjar trada utsätter sig för risker där de enkelt kan bli utslagna av marknaden nästan varje dag.

Så först handlar det om att överleva. Sen handlar det om att få ner sina förluster så att de blir så små som möjligt. Jag kan lova dig att om du håller dina förluster så små som möjligt (inom rimliga gränser då alldeles för små stoppar kommer stoppa ut dig hela tiden) och är disciplinerad med dem så kommer du efter ett tag att märka att du succesivt börjar att bli lönsam, du förlorar helt enkelt mindre än vad du tjänar. De flesta vill gå direkt till lönsam trader men det fungerar inte för att du inte gör något åt dina förluster. Du måste helt enkelt få ner förlusterna så vinsterna blir större. Tyvärr börjar de flesta från helt fel håll, de bygger inte sin grund utan de vill bygga tjugofemte våningen direkt utan grund och utan att först bygga upp våning ett och våning två osv…

En bra metod är att sätta sig ner och bestämma sig för vad man max får förlora per trade. Ett smart sätt är att hela tiden tänka % av ditt kapital. (Se min video Riskhantering för att lära dig en bra och enkel strategi som garanterat får dig att överleva länge länge som trader.)
Vet du inte exakt vad du kommer att förlora per trade så är du på väg upp mot tjugofemte våningen utan att ha byggt en enda våning under dig och inte heller någon grund.

 

Vill du lära dig mer om olika tradingstrategier så finns över 14 videos samt dagliga analyser och reflektioner på Medlemssidan. Jag lägger löpande upp nya utbildningsvideor som tar upp allt från olika strategier till hur marknaden fungerar. Nästa video som kommer inom kort heter The Trap och är en tradingstrategi som du kan använda dig av på alla timeframes och har uppåt 80% sannolikhet om man spelar den rätt.

/Mikrit

Din värsta fiende

Din värsta fiende

Din värsta fiende i marknaden

Med ett enda litet knapptryck på musen eller tangentbordet så är du inne och konkurrerar i en marknad där världens största, bästa och smartaste institutioner, algos, traders håller till. Lite scary när man tänker på vad man gett sig in på, lite som att åka till Wimbledon med ett frikort och tro att man ska komma därifrån helskinnad.

Men som tur är så kan vi skapa oss en edge i marknaden och med rätt riskhantering klara oss väldigt bra trots den hårda konkurrensen. Men det vi inte räknat med är att den värsta fienden i marknaden är vi själva.

Så vad händer när vi väl har hittat en edge genom att backtesta som verkligen fungerar och ger oss mer vinster än förluster eller åtminstone 50/50 men större vinster än förluster? Jo vi börjar givetvis oundvikligt att drömma om den där nya favoritbilen och såklart alla nya saker och resor som vi kommer att kunna unna oss. På måndag då jäklar ska det tradas och tjänas pengar.

Måndag kommer och vi kör igång och när dagen är slut så inser vi att vi ligger minus på kontot. Men vad fan är det som händer? Vi måste ändra lite i strategin så inte den och den förlusten uppstår imorgon. Nästa dag sätter vi oss igen och när signalen kommer så känns det inte lika bra längre, det rörde sig väldigt snabbt upp hit och det var ju en nyhet som kom lite tidigare, nä fan jag hoppar denna trade, det känns inte rätt. Givetvis funkar traden alldeles utmärkt och du blir såklart besviken på dig själv att du inte tog den. Nästa trade då jäklar… Nästa signal kommer och du hoppar in i traden som redan efter några minuter börjar gå helt åt fel håll, men vad fan nu då, nä nu är vi så nära stoppen så kommer det ner det minsta så stänger jag och sparar lite pengar. Sagt och gjort priset ramlar ner x antal punkter och du stänger traden. Skönt nu kostade det bara 10 punkter istället för 30. Men priset fortsätter givetvis att droppa och gör det hela vägen ner till ditt target. Fan jag visste det, aldrig mer att jag stänger min trade på detta sätt igen. Nästa signal kommer och du tänker att nu ska jag banne mig hålla mig benhårt till reglerna då de visat sig fungera alldeles utmärkt tidigare idag. Faktum är att det även hade fungerat alldeles utmärkt även igår om inte… Traden tas och du sitter där med ett järnpsyke och vägrar röra den innan vinst tagits eller stoppen har gått. 15 min senare är du endast 10 punkter från ditt target och äntligen så ska det bli en vinstaffär. Då kommer en nyhet ut där PBC sänker styrräntan helt oväntat och rejält. Fem sekunder senare ryker din stopp all världens väg. Helvete detta system fungerar fan inte.

Så vad beror detta på? Låt oss ta detta från början så häng med.
Först och främst handlar det om att hjärnan är inställd på att sända ut signaler så att vi känner oss illa till mods och mår dåligt när vi förlora pengar. Ja det gäller även andra saker i livet som att förlora i en tävling som man gärna vill vinna eller inte få jobbet man sökt som man så gärna vill ha.
Så det första man måste göra är att ställa in sig på att det är oundvikligt och dessutom ingår i spelet att ta förluster när man tradar. Det är den absolut svåraste biten och först när man kommit över den tröskeln så är man redo att använda sin edge.
Det största problemet med backtesting är att du inte har några känslor då det inte är riktiga pengar du riskerar att förlora. Du tar varje trade oavsett tidigare resultat och gör så tills backtestet är klart. Det är väldigt enkelt att följa dina regler och det spelar ingen roll om stoppen är nära att gå eller du är nära ditt target, du håller dig till dina regler oavsett.

För att komma dit måste du acceptera att det absolut inte finns någon som helst edge i världen som kan ge 100% vinsttrades på börsen då den är random även om den rör sig i identifierbara mönster. Det räcker med en oväntad nyhet, en olyckligt formulerad tweet från Donald eller ett uttalande från någon centralbank för att din trade ska vända till en förlust. Vi har dessutom ingen som helst aning om vad våra konkurrenter i marknaden tänker eller har för planer i just den aktie du köpt eller gått kort i. Det är med andra ord totalt meningslöst att ens försöka spekulera i vad alla andra i världen tycker här och just nu om den aktie eller det index som du tagit position i. För dem kan det likaväl vara ”The biggest by in the history” som ”The big short”.

Det är just detta som ska vara grunden i ditt tänk och du måste lära dig att utföra exakt samma trades på exakt samma sätt utan att blanda in känslor när du kör igång med riktiga trades. Du är helt enkelt gift med din trade tills antingen stoppen går eller ditt target nås och din enda uppgift är att hantera traden enligt de fördefinierade regler du satt upp.

Tro mig jag fightas med detta varje dag.

mikrit