Krönikor

Daily trading routine

Först av allt. Det finns ingen magisk indikator eller algoritmisk handelsrobot som på ett lätt sätt kommer att göra dig till en lönsam trader över tid. Nyckeln till framgång är disciplin samt att lära dig att vara konsekvent och hålla dig till att endast handla på de setuper som ingår i din tradingarsenal.
En daglig rutin hjälper dig att hålla dig till det du förväntas att göra under dagen samt skapar goda vanor.
Det sämsta du kan göra är att agera utan att vara förberedd och utan att ha en plan för hur din trade ska hanteras (entry, exit, target) då det ofta medför att du hamnar i väldigt svåra situationer där du inte vet vart du ska ta vinst och framförallt vart du ska sätta din stopp vilket gör att dina förluster lätt skenar iväg.

Hur som helst, så här ser oftast en normal dag ut för mig.
Vanligtvis så sätter jag mig vid skärmen runt 07.30 och det första jag gör är att scanna av de större indexen och då samtidigt passar på att uppdatera nya tekniska nivåer som tillkommit samt sätter larm på dessa nivåer.
För min del så är det SP500, NQ, DAX, OMXS30, GULD.
Exempel på hur det kan se ut.
   

Därefter läser jag av morgonens nyheter, vanligtvis runt 08.00.
Först tittar jag på dagens händelser. För er som har tillgång till Reuters nyhetstjänst via ex IG eller Nyhetsbyrån Direkt (AVA, NON) så släpps en mycket bra sammanfattning varje morgon vid 05.30 (PM I Fokus) där man snabbt kan scanna av vilka rapporter som kommer för dagen, viktig makrostatistik samt centralbanksbesked.

Hittar jag någon större intressant nyhet som kan påverka en viss aktie så tar jag upp grafen på den aktien och ritar ut de större viktiga stöd/motståndsområdena samt sätter larm på dessa nivåer. Finns flertal olika tjänster för det. Personligen föredrar jag att sätta mina larm hos IG då de även kommer upp som notiser i mobilen vilket gör att man oavsett om man befinner sig framför skärm eller ej får en notis när en viss aktie når ett visst pris.

Detta gör att jag är förberedd och vet vart jag vill gå lång/kort samt vart jag ska sätta mina stoppar och likaså viktigt, vart jag har rimliga targets när traden går åt rätt håll.
Du kan vara hur duktig som helst på att hitta entry men det hjälper föga om du inte också vet vart du ska ta vinst på vägen. Personligen tycker jag om att skala av mina positioner då det dels blir lättare psykologiskt att hålla en position till ett större target samt att det också ger möjlighet att ta om på nya nivåer som skapas på vägen.

Sen uppdaterar jag mina grafer löpande under dagen där jag ritar ut nya mindre stöd/motståndsområden som skapas samt uppdaterar fibnivåer om pris gjort nya bottnar/ toppar.

Rinse and repeat, keep it simple.

IG lanserar Turbo 24


IG lanserar en spännande variant av Mini Futures med vad jag kan se många fördelar gentemot övriga aktörer. Först och främst så är alla instrument listade på en reglerad marknad vilket om man får spekulera vidare i då kan leda till handel med ISK.
Fördelarna är att man likt övrig indexhandel på IG har möjlighet att handla dessa dygnet runt vilket gör att man kan stänga sina positioner när som helst och på så vis slipper att bli inlåst över natten. Finns inget mer frustrerande än att sitta i en trade man inte kan stänga medan man konstaterar att pris befinner sig vid ens target. Dessutom så kan man inte bli knockad utanför ordinarie handelstider (Cash) vilket gör att man inte behöver spekulera i att de kör priser nattetid mm.

Plattformen ser smidig ut och man förstår snabbt hur den ska användas. Teknisk analys finns också tillgängligt direkt i plattformen vilket såklart är av vikt för att kunna välja ut rätt knock-out-nivå.

Det jag gillar med IG är att de väldigt sällan har problem med att ställa priser och även när det är som stökigast så känns de stabila och vi vet ju hur frustrerande det är när market makers kliver bort i Mini Futures så fort det blir stökigt på marknaden.
Man har också möjlighet att välja mellan olika basvalutor – t.ex. be om att ha kontot i EURO så slipper man betala växlingsavgift varje gång.

Tycker att det är jättekul att det kommer nya bra alternativ till oss nördar som gillar att sitta framför graferna.

Vikten av att planera sina trades

En bra sak att ta till sig när man handlar index är att alltid planera sina trades i förväg innan man tar dem. Detta gäller framförallt om man handlar intradag och swing på några timmar upp till någon dag. Observera att det är något helt annat att handla på nyheter inom aktier än det jag skriver om här.
Vad är då fördelarna med att lägga ner tid på att ta ut trend, större stöd/motståndsområden samt supply/demand och mindre stöd/motstånd?
Framförallt så rycks du inte med och hoppar in på en mindre positiv nyhet eller för att det “känns” väldigt bulligt då du i din graf ser att pris befinner sig strax under ett större motståndsområde. Likaså rycks du inte med och slänger ut en säljorder för att gå kort bara för att det råder panik och domedag i ditt twitterflöde eller från nyhetsrapportering då du ser att pris befinner sig nere vid ett större stödområde. Du har då istället en plan vilket kan vara att om vi bryter detta större stödområde så är jag beredd att gå kort på återtest alternativt gå lång på stödet då jag tagit ut och förberett mig på att trenden är starkt upp och att detta mest troligt är en mindre rekyl ner mot stödområde.
Likaså kommer du att avstå att korta ett motstånd då du ser att marknaden skapat ett större demandområde strax under vilket ej ger dig en bra R/R då den nivån mest troligt kommer att hålla och odds för brott upp ökat markant.
Genom att förbereda dig och ha en plan i förväg så kommer du alltid att ligga ett steg före de flesta andra samt ej ryckas med och ta trades utan att först veta att du har en edge. Du kommer dessutom i de flesta fall att undvika att göra de stora misstagen som oftast kostar väldigt mycket dvs korta större stödområden samt köpa för att gå lång rätt in i större motståndsområden.

En annan bra sak att ha med sig är att nyheter är din vän när det gäller teknisk analys. Utan dem skulle vi inte få överdrivna rörelser ner mot större stödområden eller upp mot större motståndsområden. Det är nästan alltid en dålig nyhet som driver index ner mot ett stöd vilket i sin tur ger dig en bra edge med liten risk att gå lång.

TradingPsykologi

Hur bra system man än har så går det inte att komma ifrån att man kommer göra förluster i trading. Det finns helt enkelt inte ett system som har 100% träffsäkerhet då ingen i världen kan förutspå alla rörelser på börsen. Föreställ dig hur många tusentals som sitter och handlar i samma aktie eller index som du gör för stunden. Föreställ dig att du ska förstå och veta hur samtliga tänker här och nu, om de är långa eller korta i marknaden, om de sitter snett eller ligger på en stor vinst. När de ska ta sin förlust eller sin vinst, när de anser att det är ett bra läge att ta en ny trade mm.
Det är med andra ord helt omöjligt att förutse hur alla tänker och gör och därför också helt omöjligt att förutspå hur långt ner pris ska innan det vänder upp eller hur långt upp det ska gå innan det vänder ner igen. Det enda vi kan göra är att ta fram en metod som över tid kommer att ge ett positivt utfall och utifrån det lägga till en bra riskhantering för att ytterligare utöka vår edge.

Vad vi däremot aldrig kan styra över är hur varje enskild trades utfall ska bli. Vi har absolut ingen aning om ifall nästa trade kommer att ge ett positivt resultat eller ett negativt. Men vi vet att om vi tar varje enskild trade enligt vårat system så kommer vi att ha ett positivt resultat över tid.
Vi måste med andra ord lära oss att för att nå ett positivt resultat så måste vi också ta förluster. Kan vi inte ta förluster så kan vi inte bli lönsamma som traders i längden.

Föreställ dig ett kasino som kör Black Jack. De har en edge på 4,5% över de som spelar. Det innebär en sjuhelsikes massa förluster över tid men i längden ett positivt utfall med just 4,5%. Ju mer de omsätter i pengar genom de som spelar ju mer gör de i vinst.
Tänk om chefen för avdelningen skulle gå in och säga åt sina croupier att jag vill inte se en enda förlust till från er, jag klarar inte mentalt att se dessa. Vad skulle då hända med deras edge? Croupiern skulle sluta dela ut kort så fort en förlust uppstod och hela verksamheten för Black Jack skulle gå i putten då inga fler inkomster kom in till företaget.

Det är med andra ord väldigt viktigt att mentalt förbereda sig på att om jag ska bli en lönsam trader över tid så måste jag vara villig att ta förluster och jag måste kunna göra det enligt min plan utan att avvika en tum.
Man måste också mentalt förbereda sig på att utfallet i nästa trade kan bli antingen en förlust eller en vinst och det finns absolut inget jag som trader kan göra för att påverka om just denna trade ska bli en förlust eller en vinsttrade. Utfallet är okänt och endast över tid så vet jag att mitt system genererar en positiv avkastning om jag håller mig till min plan.

Ett exempel är om din favoritaktie exempelvis befinner sig vid en stödnivå och du intalar dig själv att det fins inte en chans i världen att denna nivå kommer att tas ut. Du köper och bryr dig inte ens om att placera ut din stoploss. Sannolikheten är >70% att nivån kommer att hålla baserat på olika kriterier så du har en väldigt bra edge men vad du inte vet är att Mr. Whale’s konto precis ska likvideras efter att ha dragit på sig förluster på över 2 miljarder dollar. Man dumpar helt enkelt hela innehavet vilket en stor del av det innehavet råkar vara i just din favoritaktie. Det finns inte ett enda stöd i världen som kommer att hålla vid en sådan händelse.
Det jag vill komma fram till är att vi har ingen aning om vad som kommer att ske eller hur stor skada det kommer att innebära i en viss enskild aktie oavsett om pris befinner sig vid en större solid stödnivå.

Om du vet att vad som helst kan hända i en aktie eller index och att du aldrig kan veta när det sker eller hur det sker så är det ju ganska så givet att man inte kan ta på en trade utan att ha en fördefinierad risk. Sanningen är att en aktie kan gå upp med mer än 1000% och ner till 0:-. Ett index kan gå upp med mer än 1000% och ner med mer än 90%. Vid handel av index (futures) så har du dessutom en hög hävstång inbyggd vilket gör att du kan förlora alla dina pengar redan vid en 2% ned eller uppgång beroende på din riskhantering. Hur kan du med den vetskapen ta på en trade utan en fördefinierad stoploss? Tänk i de banorna så blir det så mycket lättare att aldrig slarva med din risk.

Viktigt!
För att ha nytta av detta tänk så måste du också ha en metod som du handlar efter samt ett system för din riskhantering. Det finns väldigt enkla metoder för att alltid ha koll på din risk samt enkla och bra metoder för att läsa marknaden samt kunna identifiera trades samtidigt som du också kan planera vart din entry och stopploss ska placeras.
Att sitta och handla utan en edge och plan kommer garanterat aldrig att fungera i längden utan stora förluster.

Det är också viktigt att använda sig av ett bra system där du enkelt kan placera ut stoploss och limit samtidigt som du tar din trade. För index och valuta finns det många kompetenta system som klarar av att utföra den uppgiften med det kanske enklaste och smidigaste systemet att komma igång med är IG och ProRealtime där du snabbt kan komma igång även om du har ett väldigt litet kapital.

Gör mentala övningar innan marknaden öppnar.

Tre bra övningar som jag tagit från Dr Brett Steenbarger.

De flesta traders som misslyckas med det mentala har ej lärt sig att utveckla hur man ska behålla sitt mentala fokus under tiden man tradar. Man tappar fokus och börjar tänka på annat, rädsla kommer in och man börjar ta beslut som ej ingår i planen. Man måste helt enkelt träna upp det sinnet så att man kan hålla sig i rätt mentalt fokus under tiden man tradar.
Tro inte för en sekund att våra fantastiska idrottsstjärnor mm lämnar detta åt sin slump.

Övning 1
En bra övning för att träna upp sitt mentala fokus är att sätta på sig ett par hörlurar och sätta sig bekvämt och lyssna på komplex musik. Fokusera på att lyssna på de olika instrumenten och tonerna och fokusera endast på detta under 30-60 min utan att tänka på något annat. Detta hjälper dig att komma in i en zon som du annars aldrig befinner dig i under dagen i ditt vanliga liv. Ren koncentration utan problem och tankar på annat du behöver göra eller har ångest över att du inte gör.
Detta kommer du ha nytta av även i många andra situationer utanför din trading.
Musikexempel: 

Övning 2
Emotionell omprogrammering.
Sätt dig i en bekväm ställning där du kan vara avslappnad och fokuserad. Andas lugnt och långsamt. Medan du andas lugnt och långsamt med slutna ögon fokuserar du på något trevligt så du får en bra sinnesstämning och avslappnad känsla i kroppen. Väl där så tänker du på en dålig situation i din trading, ex att du missar en trade där pris vänder 3 punkter ifrån din entry som du lagt ut. Fortsätt andas lugnt och långsamt. Visualisera hur frustrerad du blir och hur du så gärna vill in i marknaden och jaga priset som nu springer ifrån dig samt hur stressad du blir och hur jobbigt det känns.
Andas lugnt och långsamt och intala dig själv att det kommer massor med nya möjligheter att ta en trade och fokusera på det tills du är lika avslappnad och lugn som du var innan.
Det som händer är att du tränar upp ditt mentala fokus genom att behålla ditt lugn och ej bli uppjagad över att något stressfullt och jobbigt inträffar. Gör denna övning om och om igen så kommer du tillslut att vara lugn och fokuserad oavsett vad som händer i din trading.

Övning 3
Tacksamhet. Att lära sig dra fördelar av det som går fel och på så vid utvecklas till en bättre trader av sina egna misstag. Vi ser våra misstag och fel som viktig utbildning och för varje misstag så lär vi oss något nytt och utvecklas till en bättre trader.
tänk dig att du älskar matematik och att lösa problem. Du får några uppgifter av din lärare och du löser dem. Du ber läraren om fler uppgifter att lösa och du får det av honom. Du känner då tacksamhet över att få nya krångliga uppgifter att lösa. Samma sak i trading där du gör misstag/förlorar pengar, se det som utbildning i att bli en bättre trader. Utan de misstagen så kanske du aldrig hade lärt dig vad du inte ska göra. På så vid vänder du något negativt till positivt.
Att göra förluster i trades är en del av spelet vilket vi aldrig kan komma ifrån och kan vi istället utnyttja det till något positivt så tjänar vi i längden på våra förluster.

Mikrit

Köp billigt sälj dyrt. Men hur gör man det?

Köp billigt och sälj dyrt. Det låter så enkelt och så lätt men hur tusan vet man när det är billigt eller dyrt? Det kan man naturligtvis aldrig veta men man kan skaffa sig en bra edge genom en god riskhantering samt teknisk analys.
Det största misstaget man gör när man börjar handla på börsen är att man köper dyrt och säljer billigt vilket är raka motsatsen till hur man bör agera för att tjäna pengar. Om vi vänder på det och tänker oss att vi besöker våran favoritaffär och väl där ser att de höjt priset på allt med över 70% så skulle väldigt få av oss handla och komma ut från butiken med känslan av att ha gjort en riktigt bra affär.
Däremot om priset är nedsatt med 70% så skulle samtliga komma ut från butiken med känslan av att ha gjort en riktigt bra affär.
När det gäller börsen så bör man tänka exakt likadant och inte dras med av flocken och köpa dyrt samt sälja billigt.

Hur gör man då det? Först och främst måste man behärska teknisk analys i form av att ta ut stöd / motstånd i grafen. Sen måste man ha en god riskhantering vilket är A & O då rea inte behöver innebära att det är billigt på börsen. Billigt kan bli betydligt billigare och dyrt kan bli betydligt dyrare.
I grafen nedan försöker jag illustrera hur man ska tänka som trader och detta är oavsett timeframe man handlar på.
Hoppas det kan hjälpa lite i tänket att köpa billigt och sälja dyrt.

Varför de flesta tror att det är lätt att tjäna pengar på trading

Hur kommer det sig att de flesta som ger sig in på börsen tror att det räcker med en vass applikation samt en påse med pengar för att sätta igång och bli lönsam på trading? (jag har själv börjat exakt på den vägen så är inte ett dugg bättre än någon annan)
Det är ju extremt få som får för sig att köpa en tomt för att sen på egen hand utan kunskap bygga upp sitt drömboende. Det är också extremt få som tror att de kan bli världens bästa golfspelare genom att köpa rätt klubbor och utrustning. (Självklart är det ju alltid fel på utrustningen när det går dåligt men man förstår ju att man är på amatörnivå 😉).
Den största anledningen till att man har sån tro på sig själv när det gäller trading trots att man saknar i princip all form av kunskap och riskhantering handlar nog om tur. Köper man en aktie vid rätt tillfälle samt att man lyckas pricka början eller mitten på en större bullmarknad så kommer man med stor sannolikhet att tjäna en bra peng på sina aktier. Det är ju det som är det fantastiska med börsen att vem som helst kan tjäna pengar med rätt timing och tur till skillnad från att tjäna pengar på golf eller som snickare där det krävs kunskap och erfarenhet i form av hårt slit och träning.
Har man väl lyckats tima en sådan uppgång så är det väldigt lätt att intala för sig själv att man nog är rätt bra på det här samt att det är väldigt enkelt att tjäna pengar på börsen.

Tyvärr så pågår inte en bullmarknad för evigt utan förr eller senare så går marknaderna in i en bearmarket eller så börjar den enskilda aktien man köpt att få problem i form av sämre intjäning, hårdare konkurrens mm.
Den kreative tittar på grafen och kommer fram till att varför inte köpa mer aktier på rekyler ner? Mönstret är ju hela tiden att det dippar en bit och sen stiger det för att sen göra en ny dipp och nya uppgångar. Det måste ju i princip vara omöjligt att inte tjäna pengar på att göra så. I och med att man saknar i princip all form av riskhantering så fortsätter man givetvis att köpa aktien på rekyler men skillnaden är att det inte längre går upp utan det går ner mer och mer. Till slut så ligger man så mycket back att man bestämmer sig för att det inte finns en chans att man säljer här nere utan den får ligga tills det vänder och blir således ett sorgebarn i byrålådan.

Tyvärr är det då väldigt lätt att skylla på blankare, företagsledning, diverse investerare eller Twitterprofiler istället för att lära sig av sina egna misstag.

En annan vanlig åsikt är att CFD mäklarna är rent kriminella och därför anledningen till att ca 79% av alla icke-professionella förlorar pengar på handel där. Givetvis så beror det på att just 79% av de som handlar där saknar all form av kunskap samt riskhantering. Varför skulle annars de övriga 21% tjäna pengar på CFD handel? Det kan ju faktiskt vara så att de 21% som tjänar pengar har lagt ner flera år av utbildning och träning samt hårt slit innan de tillslut satt ihop en strategi som är lönsam?

Vart vill jag då komma med detta?
Jo var rädd om dina pengar och ge dig inte in på kortsiktig handel om du inte är beredd att lägga ner massor av tid på att först och främst lära dig riskhantering för att därefter lära dig hur börsen och dess rörelsemönster fungerar. Att trada handlar om att identifiera mönster som har en tendens att upprepas gång på gång och som har en sannolikhet på runt 50% eller lite mer att slå in. Men hjälp av rätt riskhantering så kan man få dessa att bli väldigt lönsamma.
Lyssna aldrig på någon som påstår sig ha 100% rätt på börsen. De som tjänar pengar långsiktigt gör det genom att ha en bra riskhantering.

Viktigast av allt! Våga prova annars kommer du aldrig att få veta om du kan bli bra på det du drömmer om. Låt aldrig någon annan tala om för dig vad du kan eller inte kan och ge aldrig upp dina drömmar. Men gör det med sunt förnuft. Riskera inte ditt liv eller din framtid utan ta det steg för steg tills du står på toppen av berget.

 

Intervju med Fill or Kill gänget.


Ett stort tack till gänget bakom FILL OR KILL för en trevlig pratstund. För den som är intresserad av att lyssna på hur jag började trada och vilken väg jag tagit så finns länk till intervjun här nedan.

Intervju med FILL OR KILL gänget

by FILL OR KILL | Intervju med mikrit

Vikten av att bygga en stabil grund

Jag vågar påstå att det är extremt få som får för sig att de ska delta i ett Triathlon utan att varken ha simmat, cyklat eller sprungit flera gånger innan de ställer upp. Det går liksom inte att låta bli att fundera på hur jobbigt det kommer bli att springa ett marathon direkt efter att ha cyklat i 18 mil och dessförinnan ha simmat 3,8 kilometer. På något sätt så förstår man att det är helt orimligt att klara av det utan hård och disciplinerad träning.

Däremot så tvekar man inte en sekund när det gäller att öppna ett konto hos en mäklare för att börja trada eller investera i aktier trots att man utsätts för konkurrens av världens bästa traders samt stora institutioner och banker som sitter på oändligt mycket mer kapital än vad du gör. De kan dessutom flytta en aktie eller råvaras pris långt mer än vad du själv klarar av att förlora.

Hur kommer det sig att man inte tänker som i första exemplet med Triathlon innan man ger sig in och börjar handla? Det beror nog till största del på att det enda man ser är möjligheten att tjäna pengar och det är inte speciellt jobbigt att trycka på en köp eller säljknapp jämfört med ett Triathlon. Man kan dessutom sitta ner medan man handlar. Det finns helt enkelt inga nackdelar utan bara fördelar.  Det är först när man hållit på ett tag som de flesta börjar inse att jag skulle nog ha förberett mig lite mer och kanske lärt mig att hantera risk och kanske övat lite innan jag började handla.

Vad krävs då för åtgärder när man startar att trada?
Först och främst så ska man ställa in sig på att överleva och hålla sig flytande med sitt kapital genom att förlora så lite som möjligt, det enda du ska tänka på är just att förlora så lite som möjligt. De flesta som börjar trada tänker bara på att de ska gå direkt upp till toppen men det går helt enkelt inte att bygga ett tjugofem-våningshus genom och starta från toppen. Du måste börja med att bygga en grund och den grunden gräver man ut nere i marken så det ska bli stabilt. Att förlora så lite som möjligt är din grund, du kommer ner på minus men du bygger en stabil botten. En bebis måste först lära sig krypa innan den kan gå, det går helt enkelt inte att börja i andra ändan. Du måste först lära dig att överleva och det kan du endast göra genom att förlora så lite pengar som möjligt.

Mitt viktigaste mål med tradingen är att överleva, jag vill kunna hålla på med detta varje dag tills jag antingen tröttnar eller blir för gammal för att trycka på tangentbordet och det enda jag kan göra för att uppnå det är att se till att inte bli utslagen av marknaden. De flesta som börjar trada utsätter sig för risker där de enkelt kan bli utslagna av marknaden nästan varje dag.

Så först handlar det om att överleva. Sen handlar det om att få ner sina förluster så att de blir så små som möjligt. Jag kan lova dig att om du håller dina förluster så små som möjligt (inom rimliga gränser då alldeles för små stoppar kommer stoppa ut dig hela tiden) och är disciplinerad med dem så kommer du efter ett tag att märka att du succesivt börjar att bli lönsam, du förlorar helt enkelt mindre än vad du tjänar. De flesta vill gå direkt till lönsam trader men det fungerar inte för att du inte gör något åt dina förluster. Du måste helt enkelt få ner förlusterna så vinsterna blir större. Tyvärr börjar de flesta från helt fel håll, de bygger inte sin grund utan de vill bygga tjugofemte våningen direkt utan grund och utan att först bygga upp våning ett och våning två osv…

En bra metod är att sätta sig ner och bestämma sig för vad man max får förlora per trade. Ett smart sätt är att hela tiden tänka % av ditt kapital. (Se min video Riskhantering för att lära dig en bra och enkel strategi som garanterat får dig att överleva länge länge som trader.)
Vet du inte exakt vad du kommer att förlora per trade så är du på väg upp mot tjugofemte våningen utan att ha byggt en enda våning under dig och inte heller någon grund.

 

Vill du lära dig mer om olika tradingstrategier så finns över 26 videos samt dagliga analyser och reflektioner på Medlemssidan. Jag lägger löpande upp nya utbildningsvideor som tar upp allt från olika strategier till hur marknaden fungerar.

Mikrit

 

Din värsta fiende i marknaden

Med ett enda litet knapptryck på musen eller tangentbordet så är du inne och konkurrerar i en marknad där världens största, bästa och smartaste institutioner, algos, traders håller till. Lite scary när man tänker på vad man gett sig in på, lite som att åka till Wimbledon med ett frikort och tro att man ska komma därifrån helskinnad.

Men som tur är så kan vi skapa oss en edge i marknaden och med rätt riskhantering klara oss väldigt bra trots den hårda konkurrensen. Men det vi inte räknat med är att den värsta fienden i marknaden är vi själva.

Så vad händer när vi väl har hittat en edge genom att backtesta som verkligen fungerar och ger oss mer vinster än förluster eller åtminstone 50/50 men större vinster än förluster? Jo vi börjar givetvis oundvikligt att drömma om den där nya favoritbilen och såklart alla nya saker och resor som vi kommer att kunna unna oss. På måndag då jäklar ska det tradas och tjänas pengar.

Måndag kommer och vi kör igång och när dagen är slut så inser vi att vi ligger minus på kontot. Men vad fan är det som händer? Vi måste ändra lite i strategin så inte den och den förlusten uppstår imorgon. Nästa dag sätter vi oss igen och när signalen kommer så känns det inte lika bra längre, det rörde sig väldigt snabbt upp hit och det var ju en nyhet som kom lite tidigare, nä fan jag hoppar denna trade, det känns inte rätt. Givetvis funkar traden alldeles utmärkt och du blir såklart besviken på dig själv att du inte tog den. Nästa trade då jäklar… Nästa signal kommer och du hoppar in i traden som redan efter några minuter börjar gå helt åt fel håll, men vad fan nu då, nä nu är vi så nära stoppen så kommer det ner det minsta så stänger jag och sparar lite pengar. Sagt och gjort priset ramlar ner x antal punkter och du stänger traden. Skönt nu kostade det bara 10 punkter istället för 30. Men priset fortsätter givetvis att droppa och gör det hela vägen ner till ditt target. Fan jag visste det, aldrig mer att jag stänger min trade på detta sätt igen. Nästa signal kommer och du tänker att nu ska jag banne mig hålla mig benhårt till reglerna då de visat sig fungera alldeles utmärkt tidigare idag. Faktum är att det även hade fungerat alldeles utmärkt även igår om inte… Traden tas och du sitter där med ett järnpsyke och vägrar röra den innan vinst tagits eller stoppen har gått. 15 min senare är du endast 10 punkter från ditt target och äntligen så ska det bli en vinstaffär. Då kommer en nyhet ut där PBC sänker styrräntan helt oväntat och rejält. Fem sekunder senare ryker din stopp all världens väg. Helvete detta system fungerar fan inte.

Så vad beror detta på? Låt oss ta detta från början så häng med.
Först och främst handlar det om att hjärnan är inställd på att sända ut signaler så att vi känner oss illa till mods och mår dåligt när vi förlora pengar. Ja det gäller även andra saker i livet som att förlora i en tävling som man gärna vill vinna eller inte få jobbet man sökt som man så gärna vill ha.
Så det första man måste göra är att ställa in sig på att det är oundvikligt och dessutom ingår i spelet att ta förluster när man tradar. Det är den absolut svåraste biten och först när man kommit över den tröskeln så är man redo att använda sin edge.
Det största problemet med backtesting är att du inte har några känslor då det inte är riktiga pengar du riskerar att förlora. Du tar varje trade oavsett tidigare resultat och gör så tills backtestet är klart. Det är väldigt enkelt att följa dina regler och det spelar ingen roll om stoppen är nära att gå eller du är nära ditt target, du håller dig till dina regler oavsett.

För att komma dit måste du acceptera att det absolut inte finns någon som helst edge i världen som kan ge 100% vinsttrades på börsen då den är random även om den rör sig i identifierbara mönster. Det räcker med en oväntad nyhet, en olyckligt formulerad tweet från Donald eller ett uttalande från någon centralbank för att din trade ska vända till en förlust. Vi har dessutom ingen som helst aning om vad våra konkurrenter i marknaden tänker eller har för planer i just den aktie du köpt eller gått kort i. Det är med andra ord totalt meningslöst att ens försöka spekulera i vad alla andra i världen tycker här och just nu om den aktie eller det index som du tagit position i. För dem kan det likaväl vara ”The biggest by in the history” som ”The big short”.

Det är just detta som ska vara grunden i ditt tänk och du måste lära dig att utföra exakt samma trades på exakt samma sätt utan att blanda in känslor när du kör igång med riktiga trades. Du är helt enkelt gift med din trade tills antingen stoppen går eller ditt target nås och din enda uppgift är att hantera traden enligt de fördefinierade regler du satt upp.

Tro mig jag fightas med detta varje dag.

Mikael

IG har en vass handelsplattform där du kan handla dygnet runt på över 17 000 marknader. Klicka på loggan om du vill öppna ett konto eller läsa mer.
CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.