Hur kommer det sig att de flesta som ger sig in på börsen tror att det räcker med en vass applikation samt en påse med pengar för att sätta igång och bli lönsam på trading? (jag har själv börjat exakt på den vägen så är inte ett dugg bättre än någon annan)
Det är ju extremt få som får för sig att köpa en tomt för att sen på egen hand utan kunskap bygga upp sitt drömboende. Det är också extremt få som tror att de kan bli världens bästa golfspelare genom att köpa rätt klubbor och utrustning. (Självklart är det ju alltid fel på utrustningen när det går dåligt men man förstår ju att man är på amatörnivå 😉).
Den största anledningen till att man har sån tro på sig själv när det gäller trading trots att man saknar i princip all form av kunskap och riskhantering handlar nog om tur. Köper man en aktie vid rätt tillfälle samt att man lyckas pricka början eller mitten på en större bullmarknad så kommer man med stor sannolikhet att tjäna en bra peng på sina aktier. Det är ju det som är det fantastiska med börsen att vem som helst kan tjäna pengar med rätt timing och tur till skillnad från att tjäna pengar på golf eller som snickare där det krävs kunskap och erfarenhet i form av hårt slit och träning.
Har man väl lyckats tima en sådan uppgång så är det väldigt lätt att intala för sig själv att man nog är rätt bra på det här samt att det är väldigt enkelt att tjäna pengar på börsen.

Tyvärr så pågår inte en bullmarknad för evigt utan förr eller senare så går marknaderna in i en bearmarket eller så börjar den enskilda aktien man köpt att få problem i form av sämre intjäning, hårdare konkurrens mm.
Den kreative tittar på grafen och kommer fram till att varför inte köpa mer aktier på rekyler ner? Mönstret är ju hela tiden att det dippar en bit och sen stiger det för att sen göra en ny dipp och nya uppgångar. Det måste ju i princip vara omöjligt att inte tjäna pengar på att göra så. I och med att man saknar i princip all form av riskhantering så fortsätter man givetvis att köpa aktien på rekyler men skillnaden är att det inte längre går upp utan det går ner mer och mer. Till slut så ligger man så mycket back att man bestämmer sig för att det inte finns en chans att man säljer här nere utan den får ligga tills det vänder och blir således ett sorgebarn i byrålådan.

Tyvärr är det då väldigt lätt att skylla på blankare, företagsledning, diverse investerare eller Twitterprofiler istället för att lära sig av sina egna misstag.

En annan vanlig åsikt är att CFD mäklarna är rent kriminella och därför anledningen till att ca 79% av alla icke-professionella förlorar pengar på handel där. Givetvis så beror det på att just 79% av de som handlar där saknar all form av kunskap samt riskhantering. Varför skulle annars de övriga 21% tjäna pengar på CFD handel? Det kan ju faktiskt vara så att de 21% som tjänar pengar har lagt ner flera år av utbildning och träning samt hårt slit innan de tillslut satt ihop en strategi som är lönsam?

Vart vill jag då komma med detta?
Jo var rädd om dina pengar och ge dig inte in på kortsiktig handel om du inte är beredd att lägga ner massor av tid på att först och främst lära dig riskhantering för att därefter lära dig hur börsen och dess rörelsemönster fungerar. Att trada handlar om att identifiera mönster som har en tendens att upprepas gång på gång och som har en sannolikhet på runt 50% eller lite mer att slå in. Men hjälp av rätt riskhantering så kan man få dessa att bli väldigt lönsamma.
Lyssna aldrig på någon som påstår sig ha 100% rätt på börsen. De som tjänar pengar långsiktigt gör det genom att ha en bra riskhantering.

Viktigast av allt! Våga prova annars kommer du aldrig att få veta om du kan bli bra på det du drömmer om. Låt aldrig någon annan tala om för dig vad du kan eller inte kan och ge aldrig upp dina drömmar. Men gör det med sunt förnuft. Riskera inte ditt liv eller din framtid utan ta det steg för steg tills du står på toppen av berget.