Hur bra system man än har så går det inte att komma ifrån att man kommer göra förluster i trading. Det finns helt enkelt inte ett system som har 100% träffsäkerhet då ingen i världen kan förutspå alla rörelser på börsen. Föreställ dig hur många tusentals som sitter och handlar i samma aktie eller index som du gör för stunden. Föreställ dig att du ska förstå och veta hur samtliga tänker här och nu, om de är långa eller korta i marknaden, om de sitter snett eller ligger på en stor vinst. När de ska ta sin förlust eller sin vinst, när de anser att det är ett bra läge att ta en ny trade mm.
Det är med andra ord helt omöjligt att förutse hur alla tänker och gör och därför också helt omöjligt att förutspå hur långt ner pris ska innan det vänder upp eller hur långt upp det ska gå innan det vänder ner igen. Det enda vi kan göra är att ta fram en metod som över tid kommer att ge ett positivt utfall och utifrån det lägga till en bra riskhantering för att ytterligare utöka vår edge.

Vad vi däremot aldrig kan styra över är hur varje enskild trades utfall ska bli. Vi har absolut ingen aning om ifall nästa trade kommer att ge ett positivt resultat eller ett negativt. Men vi vet att om vi tar varje enskild trade enligt vårat system så kommer vi att ha ett positivt resultat över tid.
Vi måste med andra ord lära oss att för att nå ett positivt resultat så måste vi också ta förluster. Kan vi inte ta förluster så kan vi inte bli lönsamma som traders i längden.

Föreställ dig ett kasino som kör Black Jack. De har en edge på 4,5% över de som spelar. Det innebär en sjuhelsikes massa förluster över tid men i längden ett positivt utfall med just 4,5%. Ju mer de omsätter i pengar genom de som spelar ju mer gör de i vinst.
Tänk om chefen för avdelningen skulle gå in och säga åt sina croupier att jag vill inte se en enda förlust till från er, jag klarar inte mentalt att se dessa. Vad skulle då hända med deras edge? Croupiern skulle sluta dela ut kort så fort en förlust uppstod och hela verksamheten för Black Jack skulle gå i putten då inga fler inkomster kom in till företaget.

Det är med andra ord väldigt viktigt att mentalt förbereda sig på att om jag ska bli en lönsam trader över tid så måste jag vara villig att ta förluster och jag måste kunna göra det enligt min plan utan att avvika en tum.
Man måste också mentalt förbereda sig på att utfallet i nästa trade kan bli antingen en förlust eller en vinst och det finns absolut inget jag som trader kan göra för att påverka om just denna trade ska bli en förlust eller en vinsttrade. Utfallet är okänt och endast över tid så vet jag att mitt system genererar en positiv avkastning om jag håller mig till min plan.

Ett exempel är om din favoritaktie exempelvis befinner sig vid en stödnivå och du intalar dig själv att det fins inte en chans i världen att denna nivå kommer att tas ut. Du köper och bryr dig inte ens om att placera ut din stoploss. Sannolikheten är >70% att nivån kommer att hålla baserat på olika kriterier så du har en väldigt bra edge men vad du inte vet är att Mr. Whale’s konto precis ska likvideras efter att ha dragit på sig förluster på över 2 miljarder dollar. Man dumpar helt enkelt hela innehavet vilket en stor del av det innehavet råkar vara i just din favoritaktie. Det finns inte ett enda stöd i världen som kommer att hålla vid en sådan händelse.
Det jag vill komma fram till är att vi har ingen aning om vad som kommer att ske eller hur stor skada det kommer att innebära i en viss enskild aktie oavsett om pris befinner sig vid en större solid stödnivå.

Om du vet att vad som helst kan hända i en aktie eller index och att du aldrig kan veta när det sker eller hur det sker så är det ju ganska så givet att man inte kan ta på en trade utan att ha en fördefinierad risk. Sanningen är att en aktie kan gå upp med mer än 1000% och ner till 0:-. Ett index kan gå upp med mer än 1000% och ner med mer än 90%. Vid handel av index (futures) så har du dessutom en hög hävstång inbyggd vilket gör att du kan förlora alla dina pengar redan vid en 2% ned eller uppgång beroende på din riskhantering. Hur kan du med den vetskapen ta på en trade utan en fördefinierad stoploss? Tänk i de banorna så blir det så mycket lättare att aldrig slarva med din risk.

Viktigt!
För att ha nytta av detta tänk så måste du också ha en metod som du handlar efter samt ett system för din riskhantering. Det finns väldigt enkla metoder för att alltid ha koll på din risk samt enkla och bra metoder för att läsa marknaden samt kunna identifiera trades samtidigt som du också kan planera vart din entry och stopploss ska placeras.
Att sitta och handla utan en edge och plan kommer garanterat aldrig att fungera i längden utan stora förluster.

Det är också viktigt att använda sig av ett bra system där du enkelt kan placera ut stoploss och limit samtidigt som du tar din trade. För index och valuta finns det många kompetenta system som klarar av att utföra den uppgiften med det kanske enklaste och smidigaste systemet att komma igång med är IG och ProRealtime där du snabbt kan komma igång även om du har ett väldigt litet kapital.

Gör mentala övningar innan marknaden öppnar.

Tre bra övningar som jag tagit från Dr Brett Steenbarger.

De flesta traders som misslyckas med det mentala har ej lärt sig att utveckla hur man ska behålla sitt mentala fokus under tiden man tradar. Man tappar fokus och börjar tänka på annat, rädsla kommer in och man börjar ta beslut som ej ingår i planen. Man måste helt enkelt träna upp det sinnet så att man kan hålla sig i rätt mentalt fokus under tiden man tradar.
Tro inte för en sekund att våra fantastiska idrottsstjärnor mm lämnar detta åt sin slump.

Övning 1
En bra övning för att träna upp sitt mentala fokus är att sätta på sig ett par hörlurar och sätta sig bekvämt och lyssna på komplex musik. Fokusera på att lyssna på de olika instrumenten och tonerna och fokusera endast på detta under 30-60 min utan att tänka på något annat. Detta hjälper dig att komma in i en zon som du annars aldrig befinner dig i under dagen i ditt vanliga liv. Ren koncentration utan problem och tankar på annat du behöver göra eller har ångest över att du inte gör.
Detta kommer du ha nytta av även i många andra situationer utanför din trading.
Musikexempel: 

Övning 2
Emotionell omprogrammering.
Sätt dig i en bekväm ställning där du kan vara avslappnad och fokuserad. Andas lugnt och långsamt. Medan du andas lugnt och långsamt med slutna ögon fokuserar du på något trevligt så du får en bra sinnesstämning och avslappnad känsla i kroppen. Väl där så tänker du på en dålig situation i din trading, ex att du missar en trade där pris vänder 3 punkter ifrån din entry som du lagt ut. Fortsätt andas lugnt och långsamt. Visualisera hur frustrerad du blir och hur du så gärna vill in i marknaden och jaga priset som nu springer ifrån dig samt hur stressad du blir och hur jobbigt det känns.
Andas lugnt och långsamt och intala dig själv att det kommer massor med nya möjligheter att ta en trade och fokusera på det tills du är lika avslappnad och lugn som du var innan.
Det som händer är att du tränar upp ditt mentala fokus genom att behålla ditt lugn och ej bli uppjagad över att något stressfullt och jobbigt inträffar. Gör denna övning om och om igen så kommer du tillslut att vara lugn och fokuserad oavsett vad som händer i din trading.

Övning 3
Tacksamhet. Att lära sig dra fördelar av det som går fel och på så vid utvecklas till en bättre trader av sina egna misstag. Vi ser våra misstag och fel som viktig utbildning och för varje misstag så lär vi oss något nytt och utvecklas till en bättre trader.
tänk dig att du älskar matematik och att lösa problem. Du får några uppgifter av din lärare och du löser dem. Du ber läraren om fler uppgifter att lösa och du får det av honom. Du känner då tacksamhet över att få nya krångliga uppgifter att lösa. Samma sak i trading där du gör misstag/förlorar pengar, se det som utbildning i att bli en bättre trader. Utan de misstagen så kanske du aldrig hade lärt dig vad du inte ska göra. På så vid vänder du något negativt till positivt.
Att göra förluster i trades är en del av spelet vilket vi aldrig kan komma ifrån och kan vi istället utnyttja det till något positivt så tjänar vi i längden på våra förluster.

Mikrit