Jag vågar påstå att det är extremt få som får för sig att de ska delta i ett Triathlon utan att varken ha simmat, cyklat eller sprungit flera gånger innan de ställer upp. Det går liksom inte att låta bli att fundera på hur jobbigt det kommer bli att springa ett marathon direkt efter att ha cyklat i 18 mil och dessförinnan ha simmat 3,8 kilometer. På något sätt så förstår man att det är helt orimligt att klara av det utan hård och disciplinerad träning.

Däremot så tvekar man inte en sekund när det gäller att öppna ett konto hos en mäklare för att börja trada eller investera i aktier trots att man utsätts för konkurrens av världens bästa traders samt stora institutioner och banker som sitter på oändligt mycket mer kapital än vad du gör. De kan dessutom flytta en aktie eller råvaras pris långt mer än vad du själv klarar av att förlora.

Hur kommer det sig att man inte tänker som i första exemplet med Triathlon innan man ger sig in och börjar handla? Det beror nog till största del på att det enda man ser är möjligheten att tjäna pengar och det är inte speciellt jobbigt att trycka på en köp eller säljknapp jämfört med ett Triathlon. Man kan dessutom sitta ner medan man handlar. Det finns helt enkelt inga nackdelar utan bara fördelar.  Det är först när man hållit på ett tag som de flesta börjar inse att jag skulle nog ha förberett mig lite mer och kanske lärt mig att hantera risk och kanske övat lite innan jag började handla.

Vad krävs då för åtgärder när man startar att trada?
Först och främst så ska man ställa in sig på att överleva och hålla sig flytande med sitt kapital genom att förlora så lite som möjligt, det enda du ska tänka på är just att förlora så lite som möjligt. De flesta som börjar trada tänker bara på att de ska gå direkt upp till toppen men det går helt enkelt inte att bygga ett tjugofem-våningshus genom och starta från toppen. Du måste börja med att bygga en grund och den grunden gräver man ut nere i marken så det ska bli stabilt. Att förlora så lite som möjligt är din grund, du kommer ner på minus men du bygger en stabil botten. En bebis måste först lära sig krypa innan den kan gå, det går helt enkelt inte att börja i andra ändan. Du måste först lära dig att överleva och det kan du endast göra genom att förlora så lite pengar som möjligt.

Mitt viktigaste mål med tradingen är att överleva, jag vill kunna hålla på med detta varje dag tills jag antingen tröttnar eller blir för gammal för att trycka på tangentbordet och det enda jag kan göra för att uppnå det är att se till att inte bli utslagen av marknaden. De flesta som börjar trada utsätter sig för risker där de enkelt kan bli utslagna av marknaden nästan varje dag.

Så först handlar det om att överleva. Sen handlar det om att få ner sina förluster så att de blir så små som möjligt. Jag kan lova dig att om du håller dina förluster så små som möjligt (inom rimliga gränser då alldeles för små stoppar kommer stoppa ut dig hela tiden) och är disciplinerad med dem så kommer du efter ett tag att märka att du succesivt börjar att bli lönsam, du förlorar helt enkelt mindre än vad du tjänar. De flesta vill gå direkt till lönsam trader men det fungerar inte för att du inte gör något åt dina förluster. Du måste helt enkelt få ner förlusterna så vinsterna blir större. Tyvärr börjar de flesta från helt fel håll, de bygger inte sin grund utan de vill bygga tjugofemte våningen direkt utan grund och utan att först bygga upp våning ett och våning två osv…

En bra metod är att sätta sig ner och bestämma sig för vad man max får förlora per trade. Ett smart sätt är att hela tiden tänka % av ditt kapital. (Se min video Riskhantering för att lära dig en bra och enkel strategi som garanterat får dig att överleva länge länge som trader.)
Vet du inte exakt vad du kommer att förlora per trade så är du på väg upp mot tjugofemte våningen utan att ha byggt en enda våning under dig och inte heller någon grund.

 

Vill du lära dig mer om olika tradingstrategier så finns över 26 videos samt dagliga analyser och reflektioner på Medlemssidan. Jag lägger löpande upp nya utbildningsvideor som tar upp allt från olika strategier till hur marknaden fungerar.

Mikrit